KOMMANDE WEBBINARIUM
Förebyggande arbete i skolan genom elevhälsa på guerillanivå
Med fokus på orsak istället för på symptom och beväpnad med uttryck som Elevhälsa på gerillanivå arbetar Olle Granath som skolkurator på Nivrenaskolan i Njurunda, Sundsvall. Ett elevhälsoarbete som pågår ständigt, medvetet och planerat, och som kanske kan inspirera andra.
Olle pratar om hur det svåra samtalet kan bli enklare genom några knep samt genom att möta upp eleven på ett plan som eleven själv är bekväm med. Ett förhållningssätt och en ingång som alla inom elevhälsan kan använda i sina samtal. Om att göra skillnad på utredande samtal och förändringssamtal och om att kunskap ger ansvar. Ska någon kunna ta ansvar för sitt mående behöver denne kunskap om det.
Följ med på detta webbinarium tillsammans med Prata om Alkohol och Olle Granath. Olle Granath arbetar till vardags som skolkurator på en högstadieskola i Sundsvall. Han arbetar även med enskild terapi, handledning och traumaterapi. Tidigare har Olle arbetat inom socialtjänsten och på HVB– hem med beroende- och kriminalitetsproblematik.
TIDIGARE WEBBINARIER
Att identifiera riskgrupper, riskfaktorer och riskbeteenden hos elever
I det förebyggande och hälsofrämjande arbetet på skolan ingår att identifiera riskgrupper, riskfaktorer samt riskbeteenden hos barn och unga. Beroendeprofessor Fred Nyberg går igenom vad som kännetecknar ett riskbeteende samt vilka elever som löper större risk att ingå i en riskgrupp.
Kunskapswebbinarium- Att skjuta upp ungas alkoholdebut med hjälp av resistensträning
Under webbinariet presenteras riskgrupper, riskbeteenden och riskfaktorer bland ungdomar. Fred Nyberg beskriver även mekanismer och drivkrafter bakom beroende så som t ex grupptryck, belöningssystemet, personlighet, genetik, miljöfaktorer mm.
För att unga ska kunna skjuta upp alkoholdebuten och/eller minimera riskerna kring alkohol är det viktigt att inte tabubelägga diskussioner om alkohol. De ska ges möjlighet att träna aktivt på motargument genom resistensträning. Fred Nyberg delar även med sig av den senaste forskningen i ämnet.
Tonårshjärnan och smart hälsofrämjande arbete i skolan
Lär dig hur tonårshjärnan fungerar och skapa bättre förutsättningar för samtal och dialog och positiv förändring. Det inspelade webbinariet ger dig mer information och inspiration om ett metodmaterial om “tonårshjärnan”. Varför ett material om tonårshjärnan?
Det svåra samtalet med unga
Enligt Prata om Alkohols undersökningar vill unga prata om svåra saker men de behöver vuxnas hjälp att göra det. I det här webbinariet får du tips om vad vad du ska tänka på när du vill prata om ”det svåra samtalet med unga” om exemplevis alkohol, sex och hälsa.
Modernt och effektivt hälsofrämjande arbete i skolan
I detta webbinarium får du tips och inspiration om hur skolan kan genomföra ett modernt och effektivt förebyggande inom skolans arbete i klassrummet och via elevhälsan. Webbinariet avslutas med en öppen frågestund.
Kunskapswebbinarium – Hur formar vi ANDTS-arbetet med unga
Professor Fred Nyberg och elevhälsoexpert Anna Nygren delar med sig av sina kunskaper om vad forskningen säger inom det förebyggande arbete med unga och hur teorierna praktiskt kan tillämpas i skolan. Vad fungerar och vad borde vi satsa mer på?